Die verdomde schermpjes!

Het is hier al langer een hekelpunt bij ons, die schermpjes! Groot, klein, tussenmodel enfin U hebt mij begrepen!

Al onze kinderen hebben een gsm, inclusief de jongste van 9. Die gebruikt hij om spelletjes op te spelen. Daarnaast hebben ze allemaal een laptop of tablet en iedereen heeft televisie op zijn/haar kamer! Maken we even een optelsommetje? Laat maar! Het antwoord is veel, veel te veel!

Goed, niet al die schermen worden intensief gebruikt! Terwijl de drie oudsten vooral bingewatchen gaan de jongens vooral de game toer op. En laat daar nu eens het schoentje knellen.

Game tijd, hoe stel je zoiets in? Gamen op de PlayStation en dus op de televisie in de living is sowieso enkel voor woensdagnamiddag en in het weekend. Uiteraard na het gemaakte huiswerk anders gaat dat ding niet aan! Maar gamen op hun gsm/tablet is hier vooralsnog onbeperkt! Maar waar ze vroeger (lees: een paar maanden terug) heel gemakkelijk nog buiten gingen voetballen of trampoline springen, staat de blik nu op oneindig op dat kleine rechthoekje! Het enige zinnetje waar iedereen dan nog op reageert is: “Het eten is klaar!”

Ik hoef dus niet te vertellen dat dit alles behalve aangenaam is. Waar is de tijd van de gezelschapsspelletjes naartoe? Knikkeren, touwspringen, kampen bouwen,… Mijn jongens lijken wel gebrainwasht. Nu hebben we de laatste tijd ook gemerkt dat mini zijn toestel al eens meesmokkelt naar boven. Dus bedtijd is intussen ook zoiets onbekend geworden! De maat is dus stilaan vol. De spreekwoordelijke druppel is in zicht!

Nu willen we daar een systeem in brengen, in het schermgebeuren. Ik dacht, maar dat was buiten de mening van de jongens gerekend, dat een uur schermtijd op weekdagen toch wel mooi is! Als blikken konden doden dan was ik deze tekst nu niet aan het neerpennen! In het weekend mogen er gerust andere regels gelden zolang ze maar niet vastgeroest in de zetel zitten!

Hoe lossen jullie schermtijd op? Gebruiken jullie regels?

2 antwoorden op “Die verdomde schermpjes!”

  1. Hier mogen ze dagelijks tussen 16u en 18u beslissen over de TV. Dan is onze schooldag om en is de papa nog niet thuis dus wordt er nog niet gegeten. Dat is twee uur voor alle schermtijd die niet te maken heeft met school. Beslissen over wat ze op tv willen zien, spelletjes op gsm (of social media op gsm), playstation, spelletjes op computer, ze hebben twee uur per dag.

    Hun gsm’s worden ’s avonds voor het slapengaan aan mij gegeven en in ons kluisje gelegd (vraag me niet waarom we dat zo extreem wegbergen) en komen pas te voorschijn na de schooldag. Ze hebben die thuis niet nodig, dus wordt hij opgeborgen. Er op spelen is dus echt enkel voor tijdens die twee uur, maar verder worden die gebruikt voor als ze alleen weg zijn of alleen thuis. Als ik nu even weg moet overdag (met de jongste naar therapie, bv.) dan hebben ze hem wel overdag, want dan heb ik graag dat we bereikbaar zijn. De gsm’s mogen dus ook niet mee naar boven genomen worden, ook niet overdag en zijn altijd in mijn zicht als ik thuis ben, zodat ik weet dat ze er niet op bezig zijn wanneer het niet mag.

    Streng? Misschien, maar met een zoon met autisme die snel geobsedeerd is door verschillende zaken, moeten we wel. Vorig jaar was het verschrikkelijk en konden we eigenlijk niets meer tegen hem zeggen als hij aan het spelen was. Toen heb ik alles verstrengd en hebben we terug een aangenaam leven in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.